Denne tekst er en preheader, som uddyber indholdet af nyhedsbrevet. Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 

.

Nyhedsbrev Juelsminde Digelag- juli 2022

 
Link til hjælpesite...
 

Juelsminde Digelag har vi endnu ikke haft et helt arbejdsår, men i bestyrelsen synes vi, at vi er nået rigtig langt i løbet af den tid, vi har eksisteret.

Generalforsamling 2022

 Vi har afholdt den første ordinære generalforsamling den 22. maj. Et vigtigt punkt på dagordenen var bestyrelsens forslag til en finaciering. Finansieringsmodellen er opdelt i tre elementer, hvor grundejerne betaler 20 %, Hedensted kommune 20 % og de resterende 60 % af udgifterne til anlæg hentes fra Staten, Realdania, EU og andre fonde. Generalforsamlingen bifaldt bidragsfordelingen, og nu afventer vi, den endelige beslutning fra kommunalbestyrelsen.   Et andet vigtigt punkt var genvalg af 2 bestyrelsesmedlemmer og valg af 2 suppleanter. Efter den veloverståede generalforsamling konstituerede bestyrelsen sig uændret med Bent Alminde som formand, Peter Schmidt Hansen som næstformand, Johnny B. Sørensen som kasserer, og Jytte Beck som sekretær. De øvrige melemmer af bestyrelsen er Lis Pedersen, Lars L. Mikkelsen, Viggo Mortensen, Thomas Hanibal og Peter Hüttel. De nyvalgte suppleanter Uffe Bruhn Hansen blev 1. suppleant og Henning Rosenvang Rasmussen 2. suppleant.   Referatet fra generalforsamlingen er lagt på Hedensted kommunes hjemmeside.

Samarbejde med Hedensted kommune

 Juelsminde Digelags bestyrelse har været til et temamøde med kommunalbestyrelsen med fokus på formål, proces, skitseplanen og økonomi. Efterfølgende har kommunalbestyrelsen besluttet, at højtvandssikringen skal forstås på baggrund af Kystbeskyttelseslovens § 1 A dvs. som et kommunalt fællesprojekt. Det indebærer, at Hedensted kommune påtager sig rollen som bygherre, at anlægsudgifterne delvis fritages fra moms, at kommunen kan lægge penge ud, og der kan søges statslige puljer til finansiering. Når kommunen lægger penge ud til anlægsudgifterne, vil der først ske en opkrævning af pengene i takt med, at det færdige anlæg overdrages til Juelsminde Digelag. Der vil nu blive udarbejdet en samarbejdsaftale mellem Juelsminde digelag og Kommunalbestyrelsen.   Der arbejdes for øjeblikket med at udforme samarbejdsaftalen. Den har som formål at sikre forsat borgerinddragelse samt en central rolle for Juelsminde Digelag før og under byggeprocessen. Samarbejdsaftalen skal gokendes af kommunalbestyrelsen.

Beslutninger taget af Hedensted kommune i relation til Højtvandsbeskyttelsen

 Kommunalbestyrelsen har i maj måned besluttet at fremme det fælles kommunale projekt til højtvandssikring af Juelsminde. Ejere af fast ejendom inden for kote 2,5 vil blive underrettet her om via deres e-boks. Kommunalbestyrelsen har desuden besluttet at påtage sig rollen som bygherre, og at der skal udarbejdes en samarbejdsaftale. Den skal beskrive vilkår for samarbejdet, og hvem der har beslutningskompetencen. Den skal desuden synliggøre, at det i videst muligt omfang er grundejerne, der skal beslutte, hvordan Juelsminde skal beskyttes mod det stigende havvand. Kommunalbestyrelsen har også besluttet midlertidig at ville afholde udgiften til højtvandssikring. Forudsætningen er at anlægsrammen og likviditeten i kommunen giver mulighed for det.

Miljøscreening og VVM

 Det er et lovkrav, at der foretages en miljøscreening og VVM på hele den 6 km lange kyststrækning. Det er en langvarig proces, og det kræver økonomiske midler. I digelagets bestyrelse forventer vi, at det vil koste ca. 5 millioner kroner. På kommunalbestyrelsesmødet i juni vil det blive besluttet, om de 5 mio. kr. frigives. Som grundlag for miljøscreeningen og VVM skal de nuværende skitser, der er udformet af rådgivningsfirmaet Hasløv og Kjærsgaard, opgraderes. Det kræver et rådgivende ingeniørfirma, som også skal forestå miljøscreeningen og evt. også VVM-undersøgelsen. Når kommunen har frigivet de økonomiske midler, kan Digelaget gå i gang med via udbud at få tilknyttet en rådgiver.

RealDania ansøgningen

 I april blev ansøgningen om økonomiske midler fra RealDania indsendt. Der forventes svar i slutningen af juni måned, og i digelagets bestyrelse har vi en forventning om et positivt svar. Det har vi fordi, vi har søgt midler til en port løsning i Havnen, som er helt ny konstrueret – en stormport. Den kan desuden mere end sikre mod det stigende havvand, den kan nemlig tilføre merværdi til området. Idet storm porten er en helt ny ide og konstruktion er der endnu ikke udviklet en prototype. Det er Realdania, der efterspurgt en innovativ løsning til beskyttelse ved havnen. RealDania afslog desværre at støtte stormporten, men der arbejdes videre med andre ansøgninger til finansisering.

Landvindingslaget Søkjær

 Det er hensigten at Søkjærs værdier til højtvandsbeskyttelse skal overtages af Juelsminde Digelag, så der fremadrettet kun er et digelag i Juelsminde. Processen er aktuelt kun på et forberedende stadie, hvor en arbejdsgruppe arbejder med sagen Men der stiles mod en god dialog mellem parterne om overtagelse af højtvandssikringen.

Studietur for Juelsminde digelag

 Juelsminde Digelags bestyrelse ønsker at blive klogere på forhold relateret til højtvandsbeskyttelse både hvad angår det rent faglige men også mere generelt om højtvandssikringen. Til det formål er der planlagt en studietur den 5. og 6. oktober. Turen går til Sjællands Nordkyst, Dragør og enten Korsør eller Assens. Der skal ses på anlæg og tales med medlemmer af digelag, kommunale medarbejdere samt rådgivere fx et møde med en repræsentant fra Rambøll.

Logo

 I bestyrelsen har vi besluttet, at foreningen skal have sit eget logo.  Det er det, I ser øverst på siden.